Spelquiz: 5 frågor som varje spelsentusiast borde kunna svara på
Artiklar

Spelquiz: 5 frågor som varje spelsentusiast borde kunna svara på

I denna artikel presenteras några frågor som varje datorspelsfantast borde kunna svara på. Frågorna handlar om olika aspekter av spelvärlden såsom högsta prissumman i en E-Sporttävling eller det mest spelade videospelet genom tiderna.

Med denna kunskap kommer man kunna briljera på nästa träff med sina spelkompisar eller om man sitter i Discord och snackar. Vet du till exempel vilken spelkonsol som är den mest sålda i världen? Det kommer du få reda på här.

Till varje fråga får du också bakgrundsinformation om varje svar och dess sammanhang. Läs vidare om du vill veta vilket band som fick mest intäkter från Guitar Hero eller hur stor Minecrafts värld egentligen är.

Vilken är den högsta prissumman inom E-Sport?

Högsta vinstsumman i en E-Sporttävling var drygt 30 miljoner dollar under en turnering i DOTA 2 under 2019. Tack vare crowdfunding lyckades arrangörerna samla ihop en ofantligt stor prissumma. Detta gjorde turneringen till den mest välbetalda i världen för vinnarna. Det är betydligt mer än man kan vinna i who wants to be a millionare casino.

DOTA är ett av de mest populära E-Sportspelen som spelas på en internationell nivå. Det är ett av de spel som har mest aktiva spelare just nu. Turneringen samlar många professionella spelare och fans från hela världen och har nu blivit till lite av en festival. Vinstsumman för DOTA-turneringen visar hur E-Sporten har utvecklats de senaste åren och har cementerat sig som en seriös gren inom underhållningsindustrin.

Nu finns det professionella spelare som håller på med E-Sport och Dota 2 som sysselsättning. Ungdomar som är talangfulla i vissa spel börjar inse potentialen i att satsa på E-Sport som en framtida inkomstkälla.

Vilket band tjänade mest på licensavgifter på Guitar Hero?

Aerosmith är en amerikansk rockgrupp som faktiskt gjorde mer pengar från licensavgifter i spelet Guitar Hero än från försäljningen av något av sina album. Gruppen licensierade totalt 29 av sina låtar till spelet vilket skulle visa sig vara en lönsam affär med tanke på spelets enorma framgång. Något som har gett bandet flera miljoner i intäkter.

Guitar Hero är en spelserie där spelaren använder en plastgitarr för att spela rockmusikens mest kända låtar och skapade en helt ny form av interaktiv underhållning. Spelets popularitet öppnade upp en ny inkomstkälla för musiker, och många artister insåg att deras musik kunde få ett andra liv i spelvärlden.

Aerosmith var ett av de första banden att dra nytta av detta och deras låtar spelades av miljontals spelare över hela världen. Spelet gjorde det möjligt för bandet att nå en helt ny publik och att tjäna stora summor pengar utan att behöva förlita sig på traditionell albumförsäljning som var på nergång under den tiden.

Vilken planet i solsystemet är lika stort som Minecrafts värld?

Om Minecraft var en verklig plats skulle dess storlek vara ungefär samma som planeten Neptunus i vårt solsystem. Neptunus är den fjärde största planeten i solsystemet och har en diameter på hela 49 500 kilometer. För att sätta detta i perspektiv är Neptunus nästan fyra gånger större än jorden.

Spelts värld är extremt stor och sträcker sig över flera miljoner block i alla riktningar, vilket gör det till en enorm plats för spelare att utforska och bygga. Det gör spelet i princip omöjligt att utforska fullt ut.

Minecraft är ett populärt sandbox-spel som skapades av den svenska utvecklaren Markus Persson år 2009. I spelet får spelare bygga och utforska en öppen värld, där de kan samla resurser och använda dem för att skapa byggnader och konstruktioner. Minecrafts enkla, blockbaserade grafikstil har blivit en av dess mest kända kännetecken, men det är spelets oändliga kreativa möjligheter som verkligen har gjort det så populärt över hela världen.

Vilken är den mest sålda konsolen i världen?

Den bäst säljande spelkonsolen genom tiderna är PlayStation 2 med över 159 miljoner sålda enheter över hela världen. PS2 lanserades av Sony redan år 2000 och var den efterföljande konsolen till välkända PS1. Konsolen hade en stor framgång på spelmarknaden och blev snabbt en av de mest populära konsolerna någonsin.

PS2 revolutionerade på många sätt spelvärlden med sin inbyggda DVD-spelare och introducerade många klassiska spel som Final Fantasy, Grand Theft Auto och Metal Gear. En annan faktor som bidrog till PS2:s framgång var dess hårdvara var kombatibel och enkel att interagera med för speltillverkare än deras konkurrenter som Microsofts Xbox.

I förlängningen ledde till att utvecklare kunde skapa mer avancerade spel på PS2 vilket gav också upphov till att många kända spel släpptes för konsolen. PlayStation har blivit en kulturell ikon och fortsätter att vara en av de mest berömda konsolerna världen över.

Vilket är det mest spelade videospelet?

Den mest spelade TV-spelet genom tiderna är Fortnite med 3,8 miljoner spelomgångar. Fortnite är ett gratis spel av typen Battle Royale utvecklat av Epic Games. Spelare strider mot varandra i en överlevnadskamp, likt Hunger Games. Spelet släpptes år 2017 och blev snabbt populärt bland spelare i alla åldrar.

Spelet har också många roliga element som dans och färgglada karaktärer som har gjort spelet till ett kulturell fenomen. Fortnite har blivit enormt populärt bland livestreaming kändisar och sportstjärnor har hyllat spelet. Detta har bidragit till dess stora popularitet.

En annan rolig fakta om Fortnite är att spelets kända ”floss dance” som karaktärerna utför, egentligen kommer från en videoklipp av en 16-årig amerikansk pojke som heter Russell Horning, också känd som ”Backpack Kid”. Klippet blev viralt på sociala medier 2017 och efter det spred det sig till hela världen och blev snabbt en meme. Epic Games lade senare till dansen i spelet tills spelarnas förtjusning.

Sammanfattning

Under de senaste decennierna har spelvärlden utvecklats från en nischad hobby till en miljardindustri. Idag är spelbranschen en av de största underhållningsindustrierna i världen, med en omsättning som överstiger både musik- och filmindustrin. Gamingindustrin har också en enorm ekonomisk potential. Vissa förutspår att den globala spelmarknaden kommer att nå 218,5 miljarder dollar i omsättning år 2023.

Spelvärlden fortsätter att växa och utvecklas och har nu blivit en integrerad del av vår moderna kultur. Detta har öppnat upp nya möjligheter för spelutvecklare, företag och professionella spelare som livnär sig på E-Sport. Vi kan förvänta oss att spelvärlden kommer utvecklas än mer, men vart vi hamnar, det vet ingen!